Ομαδική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων
Η ομάδα ψυχοθεραπείας έχει ως στόχο την αύξηση της αυτογνωσίας των ενηλίκων.
Η ομαδική και η ατομική θεραπεία (σε κάποιες περιπτώσεις και η φαρμακοθεραπεία, όπου κρίνεται αναγκαία) αποτελούν θεραπείες αλληλοσυμπληρούμενες. Κατά συνέπεια υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν ανεξάρτητα καθώς και συνδυαστικά. Μια ομάδα μπορεί να συσταθεί αυτόνομα, δίχως την ατομική θεραπεία ως προαπαιτούμενο. Ενδέχεται όμως με την πρόοδο της θεραπείας να δημιουργηθεί στο άτομο η ανάγκη ατομικών συνεδριών, το οποίο συνιστά προαιρετική και όχι απαραίτητη συνθήκη για την συμμετοχή του στην ομάδα.
Η ομάδα αποτελείται συνήθως από 8 έως 10 αναλυόμενους και έναν ή δύο συντονιστές (leaders). Οι ομαδικές συναντήσεις λαμβάνουν χώρα είτε κάθε εβδομάδα και η διάρκειά τους είναι 1,5-2 ώρες είτε κάθε 15 ημέρες και η διάρκειά τους είναι 2,5-3 ώρες. Το θεραπευτικό πλαίσιο της ομάδας είναι ανάλογο αυτού των ατομικών συνεδριών (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ). Έτσι, οι ομαδικές συναντήσεις πραγματοποιούνται σε καθορισμένο τόπο και χρόνο και διέπονται από ένα αντίστοιχο θεραπευτικό συμβόλαιο.
Μέσα από την ομάδα που αποτελεί ένα μικρόκοσμο των διαπροσωπικών σχέσεων εκτός ομάδας, τα μέλη της μέσα από τις αλληλεπιδράσεις τους και όντας σε ένα συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον υπό την καθοδήγηση των συντονιστών, έχουν την ευκαιρία να προβούν σε επανορθωτικές εμπειρίες πρότερων τραυματικών εμπειριών προγενέστερων ετών και να αναπτύξουν πιο λειτουργικές συμπεριφορές στο εδώ και τώρα.
Η ιδιαίτερα υψηλή αποτελεσματικότητα της ομάδας έγκειται κατά κύριο λόγο στη δομή (θεραπευτικό πλαίσιο) το οποίο τη διέπει (ασφαλές περιβάλλον, αλληλεπίδραση, κατάλληλες θεραπευτικές τεχνικές και παρεμβάσεις των συντονιστών). Επιπλέον, ένα άλλο όφελος είναι ότι στην ομαδική ψυχοθεραπεία λόγω της δυναμικής της ομάδας ο καθένας έρχεται αντιμέτωπος πιο γρήγορα με κάποια θέματα γιατί τα υπόλοιπα μέλη της λειτουργούν ως καθρέφτες, ενώ στην ατομική συνεδρία μόνο ο θεραπευτής παίζει αυτό τον ρόλο. Έτσι η ομάδα μας βοηθάει να βιώσουμε και να αντιμετωπίσουμε αρκετά θέματα, που στην ατομική μπορεί να μην τα φέρει ο θεραπευόμενος εξαιτίας επώδυνων συναισθημάτων.
Επιπροσθέτως, τρία σημαντικά χαρακτηριστικά της ομάδας ψυχοθεραπείας είναι τα εξής:
- Το αίσθημα ότι "δεν αντιμετωπίζεις μόνο εσύ κάποια θέματα" : Ένας σημαντικός θεραπευτικός παράγοντας της ομάδας είναι ότι το κάθε μέλος βιώνει σε βαθύ επίπεδο ότι δεν είναι μόνος του, αφού υπάρχουν και άλλοι που τους απασχολούν τα ίδια ή παρόμοια θέματα. Αυτό κάνει τον καθένα να νιώσει ότι οι βαθύτερες ψυχικές ανάγκες των ανθρώπων είναι ίδιες και ότι υπάρχει κατανόηση μέσα από το ανήκειν στην ομάδα.
- "Παίρνεις ιδέες": Όταν θεωρεί κάποιος ότι το πρόβλημά του είναι αδιέξοδο και μάταια προσπαθεί να βει λύση, τότε στην ομάδα είναι πιο εύκολο ν' ακούσει προτάσεις και ιδέες για πιθανές λύσεις που χρησιμοποίησαν άλλοι, οι οποίοι αντιμετώπισαν το ίδιο θέμα, και αυτό δημιουργεί το αίσθημα της ελπίδας.
- "Διασχίζεις το φόβο": Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθει κάποιος φόβο αρχικά να εκτεθεί μπροστά σε άλλους και να μοιραστεί συναισθήματα και σκέψεις. Η εμπιστοσύνη όμως που αναπτύσσεται ανάμεσα στα μέλη της ομάδας δίνει την ευκαιρία να διασχίσει το φόβο του.
Γιατί να επιλέξω την ομάδα Σωματικής Ψυχοθεραπείας;
Πρώτον, η συντονίστρια της Σωματικής ψυχοθεραπευτικής ομάδας ενηλίκων έχει μακρόχρονη εμπειρία στην Ψυχοθεραπεία, είναι άρτια καταρτισμένη και εκπαιδευμένη στη Σωματική Ψυχοθεραπεία του Βίλχελμ Ράιχ και σε άλλες τεχνικές από άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως Gestalt, Βιοδυναμική, Συμπεριφορική, Συνδιαλεκτική ανάλυση, Spiritual Response Therapy, με συνεχή παρακολούθηση βιωματικών σεμιναρίων.
Επιπροσθέτως, στις ομάδες Σωματικής Ψυχοθεραπείας αντιμετωπίζουμε τον άνθρωπο ολιστικά ως σώμα, νου και συναίσθημα.
Η κρίσιμη διαφορά συγκριτικά με άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις εντοπίζεται στη συμμετοχή του σώματος στην θεραπευτική διαδικασία. Το κάθε τμήμα του σώματος, κάθε ιστός, κάθε κύτταρο έχει μνήμη. Ένας από τους βασικούς στόχους της ψυχο-σωματικής προσέγγισης είναι η ανάκληση της σωματικής μνήμης των τραυματικών γεγονότων του παρελθόντος και η σωματική και ψυχική εκφόρτιση.
Μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται:
- Τεχνικές σωματικής χαλάρωσης,
- γείωσης,
- εστίασης,
- αναπνοής,
- καθοδηγημένης φαντασίας,
- εκδραμάτισης των ονείρων,
- παιχνίδια ρόλων
Η σωστή χρήση των κατάλληλων τεχνικών ανά περίσταση δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης πληροφοριών σε πρώιμα και πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης, όπως είναι η σύλληψη, η εγκυμοσύνη, τοκετός και τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής, χρόνος κατά τον οποίο πραγματοποιούνται οι περισσότερες ενδοβολές οι οποίες αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία του σεναρίου ζωής του ατόμου (για περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργία του ψυχισμού πατήστε εδώ).
Αυτές οι πληροφορίες δεν βρίσκονται σε συνειδητό επίπεδο αλλά μόνο σε ασυνείδητο. Αναλύουμε βεβαίως και τις υπόλοιπες εμπειρίες στη ζωή σας που είναι συνειδητές σε εσάς, οι οποίες συμπληρώνουν το προσωπική αίσθηση του εαυτού.
Ακόμη, επικοινωνούμε τόσο λεκτικά όσο και μη λεκτικά (π.χ σωματικές ασκήσεις, διαπροσωπικές ασκήσεις, τεχνικές χαλάρωσης, οδηγημένη φαντασία), όπου με αυτό τον τρόπο αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση όχι μόνο για τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά σας, αλλά και για τη στάση του σώματός σας, την αναπνοή σας, για τις χρόνιες εντάσεις που υπάρχουν στο σώμα και τον τρόπο που αυτές συνδέονται με την προσωπική σας ιστορία. Τέλος, αξιολογείτε τη λειτουργικότητα ή μη αυτών των ψυχικών και σωματικών εντάσεων στο εδώ και τώρα.
Εάν θέλετε να πάρετε την εμπειρία πώς πραγματοποιείται μια Ομάδα Σωματικής Ψυχοθεραπείας πατήστε εδώ.
Πληροφορίες για την ομάδα:
Ημέρα: κάθε Τετάρτη
Ώρα: 19:30-21:30
Συχνότητα συναντήσεων: Φεβρουάριος- Ιούλιος
Κόστος: 120 ευρώ / μήνα
‼️Η πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τη συντονίστρια της ομάδας πριν την έναρξή της, προσφέρεται με χαμηλό κόστος.😊
Συντονίστρια ομάδας:
Γιούλα Γεωργιάδου
Ψυχολόγος- Σωματική και Ενεργειακή Ψυχοθεραπεύτρια,
Msc Σχολικής Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
εκπαίδευση στο Cognitive Behavioural Drama (CBD), στο βασικό επίπεδο του Emotional freedom techniques(EFT) και προχωρημένη εκπαίδευση στο Spiritual Response Therapy (SRT).